Kolorowa tęcza
Biszkopt;
5 jajek
150 g cukru
150 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki niebieskie
2 jabłka
krem karpatka gotowy
margaryna mleko do jego przygotowania.
płatki migdałowe do posypania.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, a następnie
żółtka. Ubijając na wolnych obrotach dosypujemy przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia. Przelewamy do blaszki 26 x 32 cm i pieczemy 15
minut w temp.180 stopni.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody każde, 2 truskawkowe osobno i
2 niebieskie osobno. Odstawiamy do stężenia. Miedzy czasie obieramy 2
jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do czerwonych galaretek.
Robimy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.
Na biszkopt wykładamy połowę masy karpatkowej, następnie wylewamy czerwoną galaretkę z jabłkiem.
Kolejno wylewamy niebieska galaretkę . Do szprycy nakładamy pozostały
krem i robimy esy floresy na galaretce . Posypujemy płatkami migdałowymi
a następnie chłodzimy około 3 godzin w lodówce.
U Ciebie jak zwykle można znaleźć ciekawe pomysły na pyszne przekładańce.
OdpowiedzUsuń