poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kolorowa tęcza


                                  Kolorowa tęcza











Biszkopt;
5 jajek
150 g cukru
150 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


2 galaretki truskawkowe
2 galaretki niebieskie
2 jabłka
krem karpatka gotowy
margaryna mleko do jego przygotowania.
płatki migdałowe do posypania.


Biszkopt: 
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, a następnie żółtka. Ubijając na wolnych obrotach dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do blaszki 26 x 32 cm i pieczemy 15 minut w temp.180 stopni.            


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody każde, 2 truskawkowe osobno i 2 niebieskie osobno. Odstawiamy do stężenia. Miedzy czasie obieramy 2 jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do czerwonych galaretek.
                         

Robimy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.

Na biszkopt wykładamy połowę masy karpatkowej, następnie wylewamy czerwoną galaretkę z jabłkiem.


                       Kolejno wylewamy niebieska galaretkę . Do szprycy nakładamy pozostały krem i robimy esy floresy na galaretce . Posypujemy płatkami migdałowymi a następnie chłodzimy około 3 godzin w lodówce.
             



1 komentarz:

  1. U Ciebie jak zwykle można znaleźć ciekawe pomysły na pyszne przekładańce.

    OdpowiedzUsuń