środa, 3 kwietnia 2013

Piernik bez miodu

Piernik bez dodawania miodu słodzony cukrem także wyśmienicie smakuje. Polany lukrem a dodatkowo rozpuszczoną czekoladą zachwyci każdego...
 Piernik bez miodu




Składniki;
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyzka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao do ciast
4 łyzki marmolady różanej
3 jajka


Lukier;
1 białko
cukier puder

Dodatkowo :
czekolada deserowa i orzechy laskowe do ozdoby













Sposób wykonania:


Miksujemy makę z cukrem i mlekiem.
 Nieprzerywając ucierania wlewamy olej, a następnie dodajemy po jednym jajku.









Cynamon łączymy z sodą i kakao.
Wsypujemy je do masy .


Pod koniec miksowania ciasta dodajemy marmoladę .
Gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej o długości 23 cm.







Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 60 minut.

   Po przestudzeniu smarujemy lukrem:
Ubijamy białko dodając cukier puder.

Polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.




              


Puszysty piernik , doskonały w smaku.
 

2 komentarze:

  1. Okazuje się, że i bez miodu można zrobić piernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. No faktycznie. Nawet podobnie smakują :D

    OdpowiedzUsuń