niedziela, 21 kwietnia 2013

Masa cukrowa

                                     Masa cukrowa



 Składniki:


900 g cukru pudru
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
kurkuma  mielona
perełki cukrowe gotowe


W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę ,dosypujemy glukozę i energicznie mieszamy by dokładnie się rozpuściły.
Dosypujemy partiami cukier puder i mieszamy początkowo widelcem a gdy wsypiemy całość cukru ręką .
Wykładamy na blat kuchenny posmarowany olejem i wyrabiamy chwilę .
Wałkiem posmarowanym również olejem wałkujemy na cienki placek.
Kieliszkiem od wódki wykrawamy kółka. Składamy po 5 kółek lekko nachodząc brzegami na siebie.
Zwijamy w rulon i kształtujemy płatki róż.
Z cukru pudru i odrobiny wody robimy lukier.
Kropelkę kładziemy po środku róży i układamy perełkę cukrową .

Taka ilość masy wystarczyła mi na obłożenie tortu o wymiarach 35 x26 cm i róże około 15 sztuk.




1 komentarz:

  1. Pięne dekoracje zrobiłaś, też kiedyś próbowałam ale nie mam zdolności plastycznych i moje nie były takie ładne.

    OdpowiedzUsuń