Chleb na żytnim zakwasie
Składniki:
450 ml zakwasu żytniego
2 szklanki mąki żytniej typ 2000
2 szklanki mąki pszennej tortowej
200 ml letniej wody ,
1 łyżka płaska soli do smaku,
1 g pieprzu ziołowego
1 łyżka miodu prawdziwego
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki miksujemy mikserem by się dobrze połączyło. Ciasto jest dość gęste.
Formę keksówkę o długości 34 cm smarujemy margaryną lub olejem i posypujemy mąką .
Przekładamy ciasto do formy, gładzimy metalową łyżką maczaną w wodzie by ciasto się do niej nie przyklejało.
Najlepiej naszykować ciasto na chleb wieczorem.!!!
Zostawiamy przykryte ciasto w formie na 12 godzin.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
Po upieczeniu delikatnie odkrawamy od formy i wyciągamy na czystą ściereczkę .
Studzimy 30 minut.
Po tym czasie chleb jest gotowy do spożycia.
Po tym czasie chleb jest gotowy do spożycia.
PRZEPIS NA ZAKWAS
I DZIEŃ ;
1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.
II DZIEŃ -
O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szklanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.
III DZIEŃ -
Powtarzamy czynność z II dnia.
IV DZIEŃ -
Mieszamy zakwas ,dosypujemy 1/2 szklanki maki i dolewamy 1/2 szklanki wody.
Mieszamy i odstawiamy.
V DZIEŃ -
Dosypujemy około 1 łyżki maki i dolewamy 30 ml wody ,mieszamy.
Po dwóch godzinach możemy używać zaczynu do wypieku chleba.
Dobrze jest każdego dnia przemieszać słoik z zaczynem z dwa razy.
Chyba znów muszę nastawić zakwas, bo przestałam piec chleby na zakwasie, a widzę u Ciebie, że warto do tego wrócić.
OdpowiedzUsuńPiękny chleb,domowy najlepszy.
OdpowiedzUsuń