wtorek, 30 kwietnia 2013

Chleb na żytnim zakwasie

        Chleb na żytnim zakwasie







Składniki:

 450 ml zakwasu żytniego
2 szklanki mąki żytniej typ 2000 
2 szklanki  mąki pszennej tortowej
200 ml letniej wody ,
1 łyżka płaska soli do smaku,
1 g pieprzu ziołowego 
1 łyżka miodu prawdziwego




                                        Sposób wykonania:

Wszystkie składniki miksujemy mikserem by się dobrze połączyło. Ciasto jest dość gęste.
Formę keksówkę o długości 34 cm smarujemy margaryną lub olejem i posypujemy mąką .
Przekładamy ciasto do formy, gładzimy metalową łyżką maczaną w wodzie by ciasto się do niej nie przyklejało.

                           Najlepiej naszykować ciasto na chleb wieczorem.!!!

Zostawiamy przykryte ciasto w formie na 12 godzin.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.

Po upieczeniu delikatnie odkrawamy od formy i wyciągamy na czystą ściereczkę .
Studzimy 30 minut.
Po tym czasie chleb jest gotowy do spożycia.




                                                       


                                                     PRZEPIS NA ZAKWAS


Używałam mąkę żytnią pełnoziarnistą typ 2000 i przegotowaną letnią wodę.

I DZIEŃ ;
1/2 szklanki mąki mieszamy z 1/2 szklanka wody. Mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe ciemne miejsce.

II DZIEŃ -
 O tej samej godzinie co zaczęliśmy zakwas dosypujemy 1/4 szklanki mąki i dolewamy 1/4 szklanki wody. Mieszamy i znów odstawiamy.

III DZIEŃ -
 Powtarzamy czynność z II dnia.

IV DZIEŃ -
 Mieszamy zakwas ,dosypujemy 1/2 szklanki maki i dolewamy 1/2 szklanki wody.
 Mieszamy i odstawiamy.

V DZIEŃ -
Dosypujemy około 1 łyżki maki i dolewamy 30 ml wody ,mieszamy.
 Po dwóch godzinach możemy używać zaczynu do wypieku chleba.


Dobrze jest każdego dnia przemieszać słoik z zaczynem z dwa razy.


2 komentarze:

  1. Chyba znów muszę nastawić zakwas, bo przestałam piec chleby na zakwasie, a widzę u Ciebie, że warto do tego wrócić.

    OdpowiedzUsuń