wtorek, 16 kwietnia 2013

Błękitne cappuccino



                                   Błękitne cappuccino

 


Ciasto;
6 jajek
160 g mąki pszennej
220 g cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA I:
50 g żelatyny
2 opakowania śnieżki
2,5 szklanki mleka
1 opakowanie cappuccino
MASA II:
10 g cukru pudru
1 galaretka niebieska
500 ml śmietany 30 %


 CIASTO; Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier,miksujemy.Na wolnych obrotach miksera dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uważamy by masa nieopadła.
Przelewamy do formy 26 x 32 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut.
Studzimy a następnie kroimy na dwa blaty. 

MASA I : Cappuccino rozpuszczamy w gorącym mleku,studzimy. Wsypujemy do niego 2 opakowania śnieżki ,ubijamy.
Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 125 ml gorącej wody. Miksujemy. 
 Przekładamy blaty biszkopta:
Jeden wkładamy do blaszki, w której się piekł.
Wylewamy MASĘ I z cappuccino. 
 MASA II: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder. Wlewamy tężejącą galaretkę . 
 Miksujemy na jednolita masę .Odstawiamy by lekko stężała. 
 Posypujemy ciasto startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
 Kroimy gdy dobrze zastygnie. 

               

3 komentarze: