Błękitne cappuccino
Ciasto;
6 jajek
160 g mąki pszennej
220 g cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA I:
50 g żelatyny
2 opakowania śnieżki
2,5 szklanki mleka
1 opakowanie cappuccino
MASA II:
10 g cukru pudru
1 galaretka niebieska
500 ml śmietany 30 %
6 jajek
160 g mąki pszennej
220 g cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA I:
50 g żelatyny
2 opakowania śnieżki
2,5 szklanki mleka
1 opakowanie cappuccino
MASA II:
10 g cukru pudru
1 galaretka niebieska
500 ml śmietany 30 %
CIASTO; Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier,miksujemy.Na
wolnych obrotach miksera dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia. Uważamy by masa nieopadła.
Przelewamy do formy 26 x 32 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut.
Studzimy a następnie kroimy na dwa blaty.
Przelewamy do formy 26 x 32 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut.
Studzimy a następnie kroimy na dwa blaty.
MASA I : Cappuccino rozpuszczamy w gorącym mleku,studzimy. Wsypujemy do niego 2 opakowania śnieżki ,ubijamy.
Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 125 ml gorącej wody. Miksujemy.
Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 125 ml gorącej wody. Miksujemy.
Przekładamy blaty biszkopta:
Jeden wkładamy do blaszki, w której się piekł.
Wylewamy MASĘ I z cappuccino.
Jeden wkładamy do blaszki, w której się piekł.
Wylewamy MASĘ I z cappuccino.
MASA II: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder. Wlewamy tężejącą galaretkę .
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder. Wlewamy tężejącą galaretkę .
Miksujemy na jednolita masę .Odstawiamy by lekko stężała.
Posypujemy ciasto startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce.
Kroimy gdy dobrze zastygnie.
Ciekawe połączenie smaków i kolorów.
OdpowiedzUsuńtak jakoś mi wyszło ..
OdpowiedzUsuńNie tak jakoś, tylko bardzo fajnie Ci wyszo.
OdpowiedzUsuń