środa, 1 maja 2013

Wulkaniczna wyspa

                                 Wulkaniczna wyspa




 SKŁADNIKI :

1 Galaretka o smaku Pina Colada Winiary
2 Galaretki o smaku Pink Margarita Winiary
1 opakowanie Bitej śmietany  Winiary
200 ml zimnego mleka
5 połówek brzoskwiń 
8 świeżych dużych  truskawek
Cukierki czekoladowe torciki

Masa piankowa gwiazdki:
200 ml śmietany 30 % 
100 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
2 łyżeczki żelatyny Winiary
50 ml wody




                                      Sposób wykonania:


Zaczynamy wykonanie deseru od zrobienia pianek gwiazdek.  Zaczynamy dzień wcześniej gdyż pianka wymaga dokładnego zastygnięcia. 
A więc:
Żelatynę  zalewamy zimna wodą i ostawiamy by napęczniała. 
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dokładając pod koniec ser mielony. Nadal ucierając wlewamy podgrzaną żelatynę . Dokładnie łączymy ze sobą by nie było grudek.  Masę przelewamy do podłużnej foremki 1 cm warstwę .
Po zastygnięciu specjalnym przyrządem do wycinania gwiazdek w warzywach wycinamy nasze gwiazdki w piance.

Rozpuszczamy galaretki  o smaku Pink Margarita i Pina Colada osobno każdą  w 1,5 szklance wrzątku.
 Odstawiamy do lekkiego stężenia. Galaretkę o smaku  Pina Colada  przelewamy do dwóch miseczek.Brzoskwinie z puszki odsączamy od soku i kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do jednej połowy galaretki Pina Colada . Cukierki torciki kroimy na 3 mm kawałki.
Truskawki myjemy,osuszamy i kroimy w plastry.

Do foremek wlewamy 4 łyżki galaretki z kawałkami brzoskwiń .Odstawiamy do lodówki by lekko stężała. Następnie na wierzch  przy  ściance foremki układamy piankę w kształcie gwiazdek na przemiennie z kawałkami cukierków czekoladowych torciki.
  Zalewamy je by całkiem   zakryć galaretką Pink Margarita
Znów odstawiamy do lodówki by galaretka dobrze stężała.


  



Ostatnim etapem jest ułożenie plastrów truskawek na galaretce co czynimy. 
Zalewamy je resztą galaretki   o smaku Pina Colada.






                                             Pianka :

1 opakowanie galaretki Pink Margarita rozpuszczamy w 1 szklance wody. Odstawiamy by lekko stężała. Międzyczasie ubijamy Bitą śmietanę w 200 ml zimnego mleka .
 Do niej dodajemy tężejąca galaretkę . Chwilę chłodzimy. 

Nakładamy  masę do szprycy i dekorujemy wyciągnięty deser na talerzu truskawkami do dołu.
Dekorujemy opłatkowymi stokrotkami i perełkami.













                                                                       SMACZNEGO 

3 komentarze: