niedziela, 12 maja 2013

Marchewkowo koperkowe kopytka

                     Marchewkowo koperkowe kopytka



      
SKŁADNIKI;


600 g ugotowanej marchwi
240 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól 
pieprz czarny mielony
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego koperku




SPOSÓB WYKONANIA:

Ugotowane marchewki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. 
Dosypujemy obie mąki.
Doprawiamy sola i pieprzem. 
Na koniec dodajemy drobno posiekany świeży koperek.
Wyrabiamy na jednolite ciasto , które lekko odchodzi od ręki.
Przekładamy na podsypaną mąką stolnice i dzielimy na kawałki.
 Kształtujemy z nich rulonik i lekko dociskamy palcami.
 Kroimy oprószonym w mace nożem kształty rombów. 
Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Przekładamy na talerz i okraszamy bułka tarta przesmażona na margarynie lub maśle.





2 komentarze:

  1. fajny pomysł i na pewno ciekawy smak

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się Twój pomysł na przemycenie zdrowej marchewki w ulubionych kluseczkach wielu dzieci.

    OdpowiedzUsuń