piątek, 31 maja 2013

Fale dunaju z pomarańczą

Fale dunaju z pomarańczą


Ciasto;
4 jajka
200 g margaryny
250 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 ml mleka
3 pomarańcze

nadzienie;
300 ml śmietany 36 %
500 g sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru pudru
10 g żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
1 pomarańcza
polewa czekoladowa.

 Ciasto: 
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z margaryną i cukrem. Masę łączymy z białkami. Dodajemy mąkę i miksujemy .
 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm .
 Do reszty dodajemy mleko i kakao i wykładamy na jasne ciasto. 3 pomarańcze obieramy i pozbawiamy osłonek. Sam ich miąższ wykładamy na ciasto. 
Pieczemy 45 minut w 165 stopniach C.
 Po upieczeniu studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. 
Dodajemy twaróg wymieszany z cukrem.
Żelatynę moczymy w 50 ml wody odstawiamy na chwile a następnie podgrzewając rozpuszczamy i lekko ciepłą wlewamy do masy serowej.
Miksujemy dokładnie. Wykładamy masę na ciasto. 1 pomarańcze obieramy ,kroimy w półplasterki i układamy na masie .
Zalewamy tężejącą galaretką .
Chłodzimy by galaretka zastygła. Polewamy następnie polewą czekoladową robiąc esy floresy. 

2 komentarze:

  1. Bardzo nowatorskie podejście do dobrze znanego ciasta, bardzo podoba mi się Twój pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pomarańczą muszą być pyszne! Chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń