czwartek, 23 maja 2013

Focaccia z drobiem utopionym w maggi



                   Focaccia z drobiem utopionym w maggi

 

                                                        SKŁADNIKI:

150 g mąki pszenna

150 g mąki kukurydzianej

50 ml ciepłej wody

50 ml ciepłego mleka

7 g świeżych drożdży 

2,5 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka rozmarynu,

1 łyżeczka oregano  

 

Farsz:

400 g fileta z kurczaka 

50 ml Maggi Winiary

2 łyżki sosu Worcestershire

1 cebula szalotka

1 papryczka chili

1/2 łyżeczka Jarzynki

2 ząbki czosnku 

5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki.

2 łyżki mleka

sezam.



SPOSÓB WYKONANIA:


Zaczynamy od przygotowania farszu. :

Mięso z kurczaka kroimy w małą kosteczkę .
Wrzucamy je do miski, a następnie zalewamy Maggi i sosem Worcestershire.
 Cebule szalotkę drobno kroimy razem ze szczypiorem, papryczkę chili pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Dodajemy wszystkie składniki do mięsa i dosypujemy Jarzynkę .
Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. 
Wykładamy całą zawartość miski na rozgrzaną patelnię i przesmażamy wszystko razem około 10 minut.
 Studzimy i odsączamy od nadmiaru soków.




 

CIASTO:


Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do dużej miski. 
Energicznie mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy ręką .
Odstawiamy ciasto przykryte folią aluminiową na 20 minut w ciepłe miejsce.
 Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice podsypaną mąką i delikatnie wałkujemy na prostokąt. 
Posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
Wykładamy przygotowany farsz a następnie zwijamy w rulon.
Przekładamy na blaszkę .





Odstawiamy na jeszcze 10 minut.
Smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy sezamem.

 Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni C.













SMACZNEGO 



 

 

3 komentarze:

  1. Ale pyszności zrobiłaś. Nie jadłam nigdy focacci. Jestem ciekawa jak smakuje. Bo wygląda pięknie, i super foty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ja zrobiłam taką wariację focacci .Najbardziej smakowała mojemu 8 letniemu synowi ,który najbardziej polubił, gdy napotkał w środku kawałek papryczki chili,wtedy biegł do kuchni lemioniade :)

      Usuń
  2. Świetna propozycja na piknik i myślę, że nie tylko.

    OdpowiedzUsuń