sobota, 25 maja 2013

Rzodkiewkowe racuszki zakrapiane maggi

           To taka moja wariacja na temat racuszków.  W składnikach znajdziemy tarta marchewkę ,rzodkiewkę z własnego ogródka i jej liście drobno posiekane.
Wszystko doprawione tylko Maggi  Winiary, która spełnia w 100 % swą rolę smakowe.



                                     RZODKIEWKOWE RACUSZKI ZAKRAPIANE MAGGI




SKŁADNIKI;

40 g startej marchewki
9 startych rzodkiewek
6 liści rzodkiewki
2 łyżeczki Przyprawy w płynie Maggi 
3 łyżki  słonecznika łuskanego

 CIASTO NA RACUSZKI:

2 szklanki  mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
3 jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
125 ml ciepłego mleka.





SPOSÓB WYKONANIA:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Rzodkiewki przynosimy z ogrodu obcinamy łodyżki i ogonki.
Myjemy. Ścieramy na tej samej tarce co marchewkę  razem ze skórką .
Wybieramy 6 dużych liści rzodkiewki i drobno siekamy nożem.
Wkładamy wszystkie składniki  do miski.

W drugiej misce rozczyniamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. 
Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dosypujemy mąkę , wbijamy jajka i wlewamy olej oraz  Maggi.
Energicznie mieszamy na jednolite ciasto.
Odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do ciasta dokładamy przygotowane warzywa  i słonecznik,  delikatnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie racuszki z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy odrobiną Maggi.




Jak widać na zdjęciu racuszki możemy podać w całości  lub pokroić na tzw paluszki.


                                        SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. Racuszki z rzodkiewki bardzo ciekawy i oryginalny pomysł :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Jeszcze o takich nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo niestandardowe podejście do rzodkiewki i placuszków. Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń