sobota, 25 maja 2013

Torcik orzechowy z rabarbarem





             Torcik orzechowy z rabarbarem















Ciasto ;
200 g maki pszennej
20 g kakao do ciast
30 g zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
150 g masła lub margaryny
80 g cukru pudru

Kruszonka:
50 g masła lub margaryny
1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru

Masa;
4 łodygi rabarbaru
250 g sera twarogowego białego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
100 g cukru
1 jajko

                      



 Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i kakao.Dodajemy do nich orzechy ,jedno jajko a pod koniec pokrojoną margarynę .
Wyrabiamy ciasto,zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. 
Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy folia posmarowaną olejem i posypaną mąką . 
Wykładamy na dno połowę ciasta .
Nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy 15 minut w temp 200 stopni. 

Międzyczasie twaróg mieszamy z sokiem i skórką z cytryny.
Dodajemy jajko,cukier . 
Do podpieczonego spodu dokładamy brzegi zrobione z reszty ciasta.
 Wylewamy masę serową i układamy na wierzch obrany i pokrojony na 5 cm kawałki rabarbar.
 Z maki cukru i margaryny robimy jasną kruszonkę .
Posypujemy po wierzchu masy i rabarbaru. 
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temp 180 stopni C.

2 komentarze:

  1. Smaczne połączenie rabarbar i orzechy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że u Ciebie sezon rabarbarowy w pełni.

    OdpowiedzUsuń