sobota, 4 maja 2013

Sernik z brzoskwiniami zalany galaretką Pina Colada

     Sernik z brzoskwiniami zalany galaretką Pina Colada



        Składniki:

                                                                 Ciasto:

300 g mąki pszennej
200 g margaryny
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                               Masa serowa:

1 kg sera trzykrotnie mielonego
sok i skórka z jednej cytryny
150 g masła
5 jajek
2 budynie śmietankowe z cukrem Winiary

                                                                  Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń 
2 galaretki o smaku Pina Colada Winiary

                                                                       

                                             Sposób wykonania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i schładzamy 1 godzinę w lodówce.
Następnie wykładamy je na blaszkę o wymiarach 32 x 26 cm. Wylepiamy również brzegi blaszki na wysokość około 2-3 cm.



   Masa serowa:

Białka jaj ubijamy na sztywna pianę 
Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami.
Następnie dodajemy po łyżce sera ciągle miksując masę .
 Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy skórkę z niej otartą  na tarce o drobnych oczkach.
Na koniec wsypujemy proszek budyniowy . Miksujemy.
Dodajemy do masy ubite białka i już łyżką delikatnie mieszamy.
Przelewamy na ciasto wyłożone w blaszce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i pieczemy 120 minut.

Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.




Galaretki o smaku pina Colada rozpuszczamy wg przepisy na opakowaniu.
Na przestudzony dobrze sernik układamy plastry  brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretka 
Schładzamy około 3 godzin w lodówce.






6 komentarzy:

  1. Ananasa uwielbiam - a ciasto wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle ciasta w Twoim wykonaniu, tak i to, prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń