poniedziałek, 6 maja 2013

Suróweczka w miseczkach


           Suróweczka w miseczkach

 

2 marchewki
8 śliwek suszonych
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
4 łyżki orzechów włoskich
3 kromki chleba tostowego

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Śliwki kroimy w paseczki, a orzechy włoskie kroimy nożem na mniejsze kawałki.

Marchewkę łączymy z bakaliami,dolewamy olej.

Słodzimy do smaku.

Chłodzimy w lodówce 30 minut by smaki się ze sobą połączyły.

Chleb tostowy opiekamy w tosterze. Wkładamy ciepły do filiżanek lekko dociskając do jej dna.

Studzimy około 10 minut by nabrał kształt miseczki.

Gotową suróweczkę nakładamy do chlebowych miseczek i podajemy na stół.




2 komentarze:

  1. ale świetny pomysł,a surówka prosta ale smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowo podajesz surówkę.

    OdpowiedzUsuń