niedziela, 16 lutego 2014

Tort makowy z brzoskwiniami i rodzynkami

   Tort makowo - brzoskwiniowy z  rodzynkami.


 SKŁADNIKI:

    Ciasto:

50 g margaryny roztopionej
0,75 szklanki cukru
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maku Kresto
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
3 łyżki soku z brzoskwiń
1 puszka brzoskwiń 
500 ml śmietany 36 %
0,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

0,5 szklanki rodzynek Kresto
100 ml czystej wódki
250 ml śmietanki 36 %
1 łyżka żelatyny 
50 ml wody
2 łyżki cukru pudru



                                 SPOSÓB WYKONANIA;

   
                                       Ciasto:

Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
 Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier. 
Dodajemy po jednym żółtku. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem.
Wsypujemy pomału do ubitych białek.
 Na koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę . Miksujemy delikatnie.
 Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ,studzimy i kroimy na 3 równe blaty.






                                     

                                        Masa śmietanowa:

Ubijamy śmietanę 36 % na sztywno razem z cukrem pudrem. Żelatynę moczymy w 1/2 szklance zimnej wody, wlewamy 3 łyżki soku z brzoskwiń i podgrzewamy aż się rozpuści.
 Brzoskwinie kroimy w kostkę ,odkładamy kilka do dekoracji.
Rodzynki zalewamy wódką i moczymy 30 minut, następnie odcedzamy, a do alkoholu dolewamy 3/4 szklanki soku z brzoskwiń.
1  łyżkę ubitej śmietany mieszamy z żelatyną .
 Wlewamy do reszty śmietany i miksujemy.
W tortownicy układamy jeden blat ciasta makowego.
Skrapiamy go wódką wymieszaną z sokiem.
 Przykrywamy połową masy śmietanowej, posypujemy brzoskwiniami wymieszanymi z rodzynkami. 
Przykrywamy drugim nasączonym ponczem blatem makowym. Wykładamy resztę masy śmietanowej i posypujemy owocami i rodzynkami.
Przykrywamy trzecim blatem.

Dekoracja;

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną uprzednio moczoną w wodzie żelatynę. Miksujemy. 
Ozdabiamy boki i wierzch tortu.
 Dekorujemy pokrojonymi w plastry brzoskwiami i rodzynkami. Możemy ozdobić winogronem.









11 komentarzy:

  1. Fajny tort, podeślij kawałek do kawki.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, zjadłabym :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty,to rozpieszczasz tą swoją rodzinę.Przecież to się na ekranie rozpuszcza,takie to jest smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  5. bleeeeeeeeeeeeeeeeee

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka/ taki jesteś odważna to nie pisz jako anonim. Wszystkie takie komentarze będę kasować .!

      Usuń
  6. Prześliczny! Tort makowy to ostatnio mój hit :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrząc na taki tort ma się wrażenie ze świat to bajkowe marzenia - a smak ciasta to istny raj na języku - Nawet we śnie nie można wyobrazić sobie nic cudowniejszego -W poezji zapisane wspomnienia-

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciast-tortów -rolad - serników nie jadł bym tylko na obiad ale po obiedzie jako deser-na śniadanie-na kolację i podwieczorek -jestem łasuchem - i wzrokowcem - co dla oczu -to i dla języka-też dla serca--Kto tworzy takie cuda -powinien być szanowany- i noszony na rękach- oczywiście przez najbliższych---Słonecznego nastroju życzę

    OdpowiedzUsuń