wtorek, 4 lutego 2014

Tort "Józefa"

     Tort złożony z ciasta orzechowego ,biszkoptu z makiem i delikatnej masy ze śmietany kremówki. Jako dodatek są owoce  pyszne brzoskwinie .

                                                         Tort "Józefa"

          

                                                       

      Tort składa się z 3 warstw:




                                                                Ciasto orzechowe;
200 g tartych orzechów laskowych
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
150 G masła lub margaryny




                                                                    Ciasto z makiem;

4 jajka
100 g cukru
1/2 szklanki maku
80 g mąki pszennej

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 36 %
400 ml naturalnego jogurtu
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny Prymat
100 ml gorącej wody 

 
Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki
motylki i perełki do ozdoby 
krążki polewy
 






Sposób przygotowania;



Ciasto orzechowe:



Tarte orzechy łaczymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Margarynę lub masło miksujemy z cukrem na puszytą masę . Wsypujemy pomału sypkie produkty. Gotwa mase wykładamy na dno tortownicy 26 cm.
Pieczemy w nagzranym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Ciasto z makiem.



Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno poczym wsypujemy do nich cukier. Kolejno wlewamy żółtka, a pod koniec mąkę z proszkiem i mak.
Przelewamy do tej samej tortownicy co pieklismy ciasto orzechowe.
Pieczemy je 15  minut w temp. 180 stopni.
Wyjmujemy i   studzimy.

Blat ciasta z makiem wkładamy z powrotem do tortownicy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy do niej jogurt i nadal miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie ,gdy przestygnie łączymy z masą.
Na wierzch ciasta z makiem wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie.
Zalewamy masą śmietanową . Z 5 łyżek zostawiamy do ozdoby.
Ciasto orzechowe delikatnie kroimy na 6 części.
Układamy je delikatnie nachodzące na siebie na masie śmietanowej.
Dekorujemy śmietaną, plastrami brzoskwiń  i ozdobami cukrowymi oraz krążkami polewy.
Chłodzimy 3 godziny w lodówce.

Myśle ,że  ten tort smakowałby mojej mamie i babci moich dzieci .
Szkoda, że bliscy tak szybko odchodzą .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz