wtorek, 4 lutego 2014

Paluchy z serem i kolorową skórką kandyzowaną.

Paluchy z serem i kolorową skórką  kandyzowaną.


            
                    




Składniki na ciasto drożdżowe :
300 g mąki
150 ml ciepłego mleka
25 g drożdży
3 łyżeczki cukru
40 g roztopionej margaryny
2 żółtka

Masa serowa:
250 g sera tłustego
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru krysztłu
1 łyżka margaryny
1 opakowanie kolorowym skórek kandyzowanych

Dodatkowo:
wiórka zielone do posypania.
1 białko






                                         

                                                       Sposób wykonania:



Drożdże rozcieramy z cukrem . Mleko podgrzewamy i wlewamy do drożdży dosypując około 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy by drożdże zaczęły pracować .
Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Wlewamy rozczyn, rozpuszczoną margarynę ,żółtka . Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy by ciasto podwoiło swą objętość.
Międzyczasie łączymy ser z żółtkami ,jakiem i cukrem. Dodajemy pod koniec kolorową skórkę kandyzowaną .Mieszamy.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Połowę ciasta smarujemy serowym nadzieniem. Składamy ciasto w pół by dokładnie przykryć nadzienie.
Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski.





Przekładamy je na blaszkę zwijając kilka razy tworząc spiralę.
Smarujemy rozmąconym białkiem.
Posypujemy zielonymi wiórkami kokosowymi.



Wstawiamy balszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut.




          
                                            Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz