piątek, 7 lutego 2014

Torcik brzoskwiniowy

                                Torcik brzoskwiniowy







Składniki;

5 jajek
150 g cukru kryształ
2 łyżki kakao
150 g mąki pszennej 


Masa żółtkowa:
4 ugotowane żółtka
sok i skórka z jednej pomarańczy
60 g cukru pudru
150 g margaryny


Masa serowa:
200 g serka mascarpone
200 g miękkiego twarogu
100 g cukru pudru

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń .






Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec ubijania cukier. Zmniejszamy obroty miksera ,a następnie dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę i kakao.
Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 40 minut. 
Po upieczeniu studzimy  i kroimy na 3 równe blaty.

Masa żółtkowa:
Do ugotowanych żółtek dodajemy cukier puder, sok i skórkę startą z jednej pomarańczy oraz margarynę .
 Miksujemy na jednolitą masę .

 

Masa serowa:
Serek  mascarpone miksujemy z twarogiem i cukrem pudrem. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w cienkie plastry.

Na jeden blat ciasta wykładamy 2/3 części masy żółtkowej,układamy plastry brzoskwiń .
Przykrywamy drugim blatem.
 Smarujemy go masa twarogową . Układamy ponownie kawałki brzoskwiń. 
Lekko je wciskamy w masy.
Przykrywamy trzecim blatem ciasta.
 Boki tortu smarujemy masą twarogową, a z reszty masy żółtkowej robimy małe kleksy.
 W każdy z nich wciskamy perełki cukrowe. ozdabiamy resztą brzoskwiń .








2 komentarze:

  1. Iza,zlituj się.Ja jestem na diecie,a tutaj takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń