piątek, 7 lutego 2014

Sernik kajmakowy o smaku truflowym

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

                                                                 


                          


        Sernik kajmakowy o smaku truflowym 





Składniki:

Ciasto : 

100 g margaryny
170 g maki pszennej
20 g kakao
30 g cukru
1 zółtko
1 łyżka śmietany


Masa serowa:
65 g margaryny
1 kg sera białego mielonego
1 szklanka cukru
5 jajek
1,5  szklanki mąki pszennej
200 g masy kajmakowej o smaku truflowym 






                                

                                  Sposób przygotowania:

Do miski wkładamy margarynę ,cukier ,żółtko oraz śmietanę . 
Miksujemy by utworzyła nam się kruszonka. 
Wysypujemy nią dno tortownicy o średnicy 24 cm. lekko uciskamy .

Masa serowa:

Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę . 
Dodajemy do nich miękka margarynę ,a następnie ser i przesianą mąkę pszenną .
Dzielimy masę na 2 części. 
Do jednej dodajemy masę kajmakową o smaku truflowym a druga zostawiamy bez dodatków.
Na kruszonkę wyłożoną w tortownicy nakładamy porcjami dwie masy serowe naprzemiennie by tworzyła się mozaika.
Lekko wyrównujemy powierzchnię . 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 80 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach około 15 minut.







Smacznego ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz