środa, 26 lutego 2014

Babka z pomarańczą .

                  Babka z pomarańczą .







 Składniki;

7 białek jaj
3/4 szklanki cukru kryształ
150 g roztopionej margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 pomarańczy








Sposób przygotowania:


Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i nadal miksujemy.
Roztopiona margarynę miksujemy z połowa mąki.
 Do niej dokładamy po łyżce białek. 
Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Po d koniec wsypujemy resztę maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
W formie babki z kominkiem posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką układamy plastry pomarańczy.
 Zalewamy je ciastem. 
Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.

Po upieczeniu od razu wykładamy babkę na talerz.




1 komentarz: