poniedziałek, 10 lutego 2014

Sernik ukryty w otchłani.

Serniki dla Miksera - edycja 1.14 


                         Sernik ukryty w otchłani.
 




Składniki:


Ciasto:

125 ml oleju
1 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
5 dużych jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia.


                                                             WYKONANIE:


Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
 Całe jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę . Dosypujemy sypkie produkty a pod koniec wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około 10 minut . 
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm .
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 35 minut. 
Wyjmujemy studzimy i przekrawamy na dwa blaty.



Żelka truskawkowa :

1kg mrożonych truskawek
1 szklanka cukry
20 g żelatyny

Wykonanie: 
 
Truskawki wkładamy do garnka zasypujemy cukrem.
 Gotujemy do całkowitego ich rozpadnięcia. Wsypujemy żelatynę mieszamy i odstawiamy by żelka wystygła. 
Przelewamy do takiej samej tortownicy ,wyłożonej folią aluminiową  ,w której piekliśmy ciemne ciasto.
Wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę .





Masa sernikowa ;

600 g sera  trzykrotnie zmielonego 
3 żółtka
80 g cukru pudru
2 cukry waniliowe
skórka otarta z połowy pomarańczy
60 ml soku z pomarańczy
30 g żelatyny
500 ml schłodzonej śmietany 36 %


Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę ,gotujemy. 
Ustawiamy na nim miskę . Wkładamy do niej żółtka, wlewamy 100 ml śmietany 36 % ,wsypujemy cukry. 
Miksujemy na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę . W soku z pomarańczy moczymy żelatynę , którą po chwili dodajemy do składników w misce. Miksujemy .
 Zdejmujemy miskę z garnka.
 Dodajemy zmielony ser i dokładnie ze sobą łączymy.
Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej.
Odstawiamy na chwilę .




                              
                             Składanie serowego tortu:

Jeden blat ciasta ciemnego wkładamy do tortownicy. 
Przykrywamy go połową masy serowej .
Następnie wykładamy na nią żelkę truskawkową . 
Wykładamy resztę masy serowej i przykrywamy blatem ciemnego ciasta.

                                       Dekoracja;

1 opakowanie śnieżki zmiksowane w 100 ml mleka
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml wody
5 łyżek sera trzykrotnie mielonego 

                                       
                                           Wykonanie:
 
Ubitą śnieżkę łączymy z serem. Pod koniec wlewamy tężejącą galaretkę . Odstawiamy na chwile, a gdy masa zacznie tężeć pokrywamy nią boki i wierzch tortu.




8 komentarzy: