wtorek, 4 lutego 2014

Pączki pełne białego puchu"

                                                                                                 Bardzo Tłusty Czwartek 2014

 

 

 

   "Pączki pełne białego puchu"




                     



Składniki;

7 żółtek
1 jajko
60 g świeżych drożdży 
1 szklanka ciepłego  mleka
5 szklanek mąki pszennej
150 g margaryny roztopionej

Dodatkowo : 

 olej do smażenia
polewa w kształcie dysków

Nadzienie- biały puch:

500 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
100 ml goracej wody
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym.








Sposób wykonania:

Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy by rozczyn podrósł. Żółtka i jajko miksujemy z cukrem.
Do sporej miski wsypujemy mąkę ,żółtka i  wlewamy rozczyn. Wyrabiamy.
Pod koniec wlewamy margarynę. Wyrabiamy tak długo aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od miski i naszej ręki.
Odstawiamy na 60 minut by podrosło.
Wykładamy na stolnice i rwiemy kawałki ciasta lub wycinamy kółka szklanką .
Układamy pączki na ściereczce i zostawiamy na 10 minut.
W szerokim garnku grzejemy olej.
Smażymy pączki z obu stron średnio 2 minuty .
Wyjmujemy na ręczniki papierowe by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Studzimy.
Przekrawamy  na dwie części.

Robimy nadzienie:


 Miksujemy śmietanę kremówkę, pod koniec wsypujemy  cukier puder.
Żelatyne zalewamy goracą wodą , mieszamy i studzimy.
Wlewamy do ubitej śmietany.
Całość mieszamy z serkiem waniliowym.
Do szprycy nakładamy nadzienie i wyciskamy na połowę pączka.
Przykrywamy drugą połowką .

Ozdabiamy kleksem bitej śmietany i posypką.



Polecam i życzę smacznego

3 komentarze:

  1. Ale pomysłowe;) Pysznie wyglądają! Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie pączusie.Kiedyś widziałem takie w cukierni.Pamiętam zdejmowałem wieczko i najpierw jadłem denko.

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zjadłabym takiego pączusia!

    OdpowiedzUsuń