czwartek, 20 lutego 2014

Mazurek z pianką .

                          Mazurek z pianką 




 Składniki:


Ciasto;

150 g margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maki pszennej
2 żółtka

Pianka:

2 białka
0,5 szklanki cukru
50 g tartych migdałów BackMit 

Dodatkowo:
Polewa czekoladowa 
posypka cukrowa








 Sposób przygotowania:


Składniki na ciasto najpierw miksujemy a następnie szybko zagniatamy rękami. 
Zawijamy w folie spożywcza i chłodzimy 30 minut w lodówce. 
Następnie wykładamy do tortownicy 26 cm ,nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temp 200 stopni C.
Wyjmujemy z piekarnika
 Białka ubijamy na sztywno z cukrem. 
Pod koniec wsypujemy tarte migdały. 
Smarujemy pianka cała powierzchnie mazurka i ponownie wstawiamy na 15 minut do pieczenia.
Wyjmujemy. 

Ozdabiamy polewa czekoladowa i posypka cukrową .



 

5 komentarzy:

  1. Może coś wytrawnego.Ja od Twoich słodyczy czuję cm w pasie.Wspaniałe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Fajny pomysł, mazurek mi się ciągle kojarzy tylko z Wielkanocą :)

    OdpowiedzUsuń