środa, 27 listopada 2013

Tradycyjny miodownik

              Tradycyjny miodownik

 

 

                                 

 

                                   Ciasto:

250 g margaryny
1/2 szklanki miodu
5 jajek
3,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru


                                     

                                 Krem:

3 szklanki mleka
0,75 szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
350 g margaryny 


 Margarynę ,miód i cukier gotujemy razem a następnie studzimy. Wsypujemy mąkę ,sodę oraz jajka i mieszamy ciasto drewnianą łyżką . 3 blaszki o wymiarach 32 x 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką . Przekładamy ciasto do blaszek i wyrównujemy powierzchnie . Pieczemy kolejno po 12 minut w temp 180 stopni C. Studzimy. 

 Krem:
Mleko gotujemy z cukrem ,dosypujemy kaszę i mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Margarynę ucieramy i porcjami dodajemy kasze . Miksujemy mikserem by nie było grudek. 

 Jeden blat ciasta wkładamy do czystej blaszki ,wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim b;latem i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy 3 blatem ciasta . Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
 Chłodzimy 1 godzinkę i kroimy. 



7 komentarzy:

  1. Próbowałam miodownik przekładany masą serową gotowaną,też pyszny





    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ci wyszedł, pierwszy raz robiłam wczoraj i nie wiedziałam że to takie dobre jest. Pysznie wygląda twój:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale Ci wyszedł i bardzo nastrojowe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój miodownik tak pysznie wygląda, że chętnie zjadłbym teraz do herbatki. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. ile dajemy cukru do ciasta???

    OdpowiedzUsuń