Składniki;
Biszkopt czekoladowy ;
1 szklanka cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej
8 jajek
1 budyń czekoladowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
Białka ubijamy na sztywno dosypując cukier pod koniec ubijania.
Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem.
Dolewamy ciurkiem do piany.
Następnie łączymy delikatnie z mąką ,proszkiem budyniowym .
Przekładamy ciasto do formy 25 x 38 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.
Pieczemy 30 minut.
Gdy przestygnie kroimy na 2 blaty.
Biszkopt kokosowy:
1 szklanka cukru kryształ
80 g wiórek kokosowych
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywno z cukrem . Żółtka miksujemy z octem i proszkiem do pieczenia. Ciurkiem przelewamy do białek. łączymy masę z mąką ziemniaczaną i na koniec z wiórkami kokosowymi.
Przelewamy do tej samej blaszki co piekliśmy biszkopt czekoladowy i pieczemy także 30 minut w temp 180 stopni C.
Masa serowa;
1 szklanka cukru kryształ
700 g sera trzykrotnie mielonego z wanilią
100 g miękkiej margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do garnka o grubym dnie i gotujemy razem około 3-4 minut od rozpuszczenia się margaryny.
Masa powinna trochę zgęstnieć .
Należy ją dokładnie i energicznie mieszać .
Na jeden blat biszkopta czekoladowego przelewamy połowę masy serowej .
Przykrywamy biszkoptem kokosowym. Następnie zakrywamy go reszta masy serowej.
Przykrywamy drugim blatem czekoladowym.
Ciasto polewamy polewą czekoladową .
Chłodzimy około 2 godzin w lodówce.
Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCzekolada, kokos i ser! Ciacho jest rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńale smakowite ciacho !!!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój pomysł na ciasto.
OdpowiedzUsuń