Swojska mielonka ze słoika.
Składniki :
1 kg zmielonej karkówki
0,5 kg drobno pokrojonej łopatki
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania;
Pokusiłam się zmielić karkówkę w maszynce do mielenia mięsa.
I było by fajne, gdyby ona nie była taka żylasta.
Ale następnym razem będę wiedzieć :).
A więc zmieliłam 1 kg karkówki.
Pół kilo łopatki pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę .
Połączyłam oba mięsa w misce.
Dodałam pieprz , sól, rozdrobniony za pomocą blendera ząbki czosnku, żelatynę i majeranek.
5 słoików 0,5 litra wyparzyłam .
Mięso wymieszałam z przyprawami i nałożyłam do 2/3 wysokości słoików.
Zakręciłam i wstawiłam do sporego garnka.
Zalałam je wodą do 3/4 ich wysokości.
Gotowałam 1 godzinę od zawrzenia wody, a potem zostawiłam do całkowitego wystygnięcia. Wyniosłam na całą noc w zimne miejsce.
Drugiego dnia znów wstawiłam na gaz i ponownie pasteryzowałam 1 godzinę .
Po tym czasie wyjęłam i postawiłam w chłodnym miejscu.
Po 2 godzinach mogłam już otworzyć pierwszy słoik ze swojską mielonką .
Mielonka z pewnością smakowała wybornie :) Na taką wygląda.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na domowe konserwy.
OdpowiedzUsuń