Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
ok.1 szklanki wody ciepłej
sól
2 łyżeczki kurkumy mielonej
3 szklanki mąki pszennej
ok.1 szklanki wody ciepłej
sól
2 łyżeczki kurkumy mielonej
farsz:
0,5 kg opieniek
200 g kaszy gryczanej
1 cebula biała
olej
4 łyżki bułki tartej
pieprz czarny mielony
przyprawa typu vegeta do smaku
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Kasze gotujemy w woreczkach wg przepisu na opakowaniu 15 minut w gotującej się wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Oczyszczone opieńki ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebule kroimy w kosteczkę .W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju,przesmażamy cebule.
Cebule kroimy w kosteczkę .W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju,przesmażamy cebule.
Dodajemy starte grzyby i smażymy około 15 minut. Doprawiamy pieprzem i
np.Kucharkiem do smaku.
Łączymy grzyby z kaszą .
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Następnie dosypujemy bułkę tartą.
Mieszamy.
Mieszamy.
Z mąki i wody zarabiamy ciasto. Doprawiamy je solą i dodajemy kurkumy dla uzyskania żółtawego koloru.
Elastyczne ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. wykrawamy szklanką kółka.
Kółka podsypane mąką łączymy w pary.
Lekko rozciągamy palcami.
Na każde nakładamy po porcji farszu .
Sklejamy tworząc " łódeczki'. Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia na powierzchnie około 3 minut.
Barszcz tu w wersji instant przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pierogi podajemy zalane barszczem.
Pierogi podajemy zalane barszczem.
apetyczne te pierożki
OdpowiedzUsuńależ to jest smakowite.
OdpowiedzUsuńUwielbiam barszcz, ale Twoje pierogi, to pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń