niedziela, 1 grudnia 2013

Tak trochę świątecznie.

Pierogi z kaszą gryczaną i opieńkami zalane barszczem

 


                                                                         Składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
ok.1 szklanki wody ciepłej
sól
2 łyżeczki kurkumy mielonej  






 Sposób przygotowania:


 
 Kasze gotujemy w woreczkach wg przepisu na opakowaniu 15 minut w gotującej się wodzie. Odcedzamy i studzimy.
 Oczyszczone opieńki ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebule kroimy w kosteczkę .W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju,przesmażamy cebule.
 Dodajemy starte grzyby i smażymy około 15 minut. Doprawiamy pieprzem i  np.Kucharkiem do smaku.
 Łączymy grzyby z kaszą . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Następnie dosypujemy bułkę tartą.
Mieszamy. 

Z mąki i wody zarabiamy ciasto. Doprawiamy je solą i dodajemy kurkumy dla uzyskania żółtawego koloru. 
 Elastyczne ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. wykrawamy szklanką kółka. 
Kółka podsypane mąką łączymy w pary. Lekko rozciągamy palcami. Na każde nakładamy po porcji farszu . Sklejamy tworząc " łódeczki'. Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia na powierzchnie około 3 minut. Barszcz tu w wersji instant przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Pierogi podajemy zalane barszczem.

3 komentarze: