środa, 27 listopada 2013

Tradycyjny miodownik

              Tradycyjny miodownik

 

 

                                 

 

                                   Ciasto:

250 g margaryny
1/2 szklanki miodu
5 jajek
3,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru


                                     

                                 Krem:

3 szklanki mleka
0,75 szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
350 g margaryny 


 Margarynę ,miód i cukier gotujemy razem a następnie studzimy. Wsypujemy mąkę ,sodę oraz jajka i mieszamy ciasto drewnianą łyżką . 3 blaszki o wymiarach 32 x 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką . Przekładamy ciasto do blaszek i wyrównujemy powierzchnie . Pieczemy kolejno po 12 minut w temp 180 stopni C. Studzimy. 

 Krem:
Mleko gotujemy z cukrem ,dosypujemy kaszę i mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Margarynę ucieramy i porcjami dodajemy kasze . Miksujemy mikserem by nie było grudek. 

 Jeden blat ciasta wkładamy do czystej blaszki ,wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim b;latem i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy 3 blatem ciasta . Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
 Chłodzimy 1 godzinkę i kroimy. 



7 komentarzy:

  1. Próbowałam miodownik przekładany masą serową gotowaną,też pyszny





    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ci wyszedł, pierwszy raz robiłam wczoraj i nie wiedziałam że to takie dobre jest. Pysznie wygląda twój:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale Ci wyszedł i bardzo nastrojowe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój miodownik tak pysznie wygląda, że chętnie zjadłbym teraz do herbatki. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. ile dajemy cukru do ciasta???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam moje przeoczenie - 1 szklanka cukru

      Usuń