Składniki:
400 g makaronu falbanki
3-4 marchewki
2 małe selery
1/2 pęczka koperku świeżego
2- 3 ząbki czosnku
olej do smażenia
500 g pieczarek
500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
1 słoiczek przecieru pomidorowego
2 kostki rosołowe - bulion
2 łyżeczki Kucharka lub innej tego typu przyprawy
czarny pieprz do smaku
200 ml wody
Sposób przygotowania:
MARCHEWKI I SELERY OBIERAMY I ŚCIERAMY NA TARCE JARZYNOWEJ.
CEBULE I ZĄBKI CZOSNKU ROZDRABNIAMY W ROZDRABNIACZU .
PIECZARKI OCZYSZCZAMY I KROIMY W CIENKIE PLASTRY.
W DOŚĆ DUŻYM GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ.
PRZESMAŻAMY NA NIM CEBULĘ Z CZOSNKIEM.
DODAJEMY WARZYWA TJ. MARCHEWKĘ I SELER.
SMAŻYMY CHWILE OKOŁO 5 MINUT RAZEM, A NASTĘPNIE DODAJEMY PIECZARKI.
PO CHWILI ŁĄCZYMY Z MIĘSEM MIELONYM.
DODAJEMY PRZECIER, KOSTKI BULIONOWE I PODLEWAMY WSZYSTKO WODĄ .
DOPRAWIAMY DO SMAKU KUCHARKIEM I CZARNYM PIEPRZEM.
KOPEREK DROBNO SIEKAMY I DODAJEMY DO SOSU.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Wykładamy na talerz razem z sosem mięsno warzywnym.
Smacznego
Danie ekstra, piękne podane.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na kapustę z grochem.