poniedziałek, 4 listopada 2013

Makaronowo

                     Falbanki  Bolognese z pieczarkami.






   


   Składniki:

400 g makaronu falbanki
3-4 marchewki
2 małe selery
1/2 pęczka koperku świeżego
2- 3  ząbki czosnku
olej do smażenia
500 g pieczarek
500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
1 słoiczek przecieru pomidorowego
2 kostki rosołowe - bulion
2 łyżeczki Kucharka lub innej tego typu przyprawy
czarny pieprz do smaku
200 ml wody







                                                             Sposób przygotowania:


MARCHEWKI I SELERY OBIERAMY I ŚCIERAMY NA TARCE JARZYNOWEJ. 
CEBULE I ZĄBKI CZOSNKU ROZDRABNIAMY W ROZDRABNIACZU . 
PIECZARKI OCZYSZCZAMY I KROIMY W CIENKIE PLASTRY.
W  DOŚĆ  DUŻYM GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ. 
PRZESMAŻAMY NA NIM CEBULĘ Z CZOSNKIEM. 
DODAJEMY WARZYWA TJ.  MARCHEWKĘ I SELER. 
SMAŻYMY CHWILE OKOŁO 5 MINUT RAZEM, A NASTĘPNIE DODAJEMY PIECZARKI.
PO CHWILI ŁĄCZYMY Z MIĘSEM MIELONYM.

DODAJEMY PRZECIER, KOSTKI BULIONOWE  I PODLEWAMY WSZYSTKO WODĄ .

DOPRAWIAMY DO SMAKU KUCHARKIEM I CZARNYM PIEPRZEM.
KOPEREK DROBNO SIEKAMY I DODAJEMY DO SOSU.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Wykładamy na talerz razem z sosem mięsno warzywnym.








 



Smacznego

1 komentarz:

  1. Danie ekstra, piękne podane.
    Zapraszam do mnie na kapustę z grochem.

    OdpowiedzUsuń