Składniki :
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
1,5 litra bulionu może być z kostki
1/2 pęczka koperku
śmietana 12 5
pieprz czarny do smaku
1 łyżka mąki opcjonalnie gdy chcemy gęstszą wersje.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę .
Czosnek razem z cebula drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Po chwili dodajemy do nich ziemniaki.
Mieszamy i przesmażamy razem około 5 minut.
Dolewamy bulion i gotujemy 20 - 25 minut na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
Zdejmujemy z ognia miksujemy blenderem.
Stawiamy z powrotem na ogień .
Wrzucamy do niej drobno posiekany koperek.
Gotujemy chwilę razem.
Wyłączamy palnik pod garnkiem.
Zupę nalewamy do talerzy.
Nakładamy po łyżeczce śmietany.
Dekorujemy gałązka koperku.
wygląda bardzo smacznie, nie jadłam jeszcze kremu z ziemniaków:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa,ładnie podana, zresztą jak wszystko u Ciebie. A tym sernikiem z kaszą gryczaną, to mnie zaskoczyłaś,oczywiście bardzo pozytywnie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńKartoflankę gotuję od dawna, ale krem zaczęłam robić dopiero od jakiegoś czasu. Muszę powiedzieć, że bardzo przypadł nam do smaku. U Ciebie jak zwykle pieknie i smacznie.
OdpowiedzUsuń