środa, 6 listopada 2013

Dary ziemi ...

                            Zupa krem ziemniaczana z koperkiem





 Składniki :


500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
1,5 litra bulionu może być z kostki
1/2 pęczka koperku
śmietana 12 5 
pieprz czarny do smaku
1 łyżka mąki opcjonalnie gdy chcemy gęstszą wersje.











SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;



Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę .
Czosnek razem z cebula drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju. 
Po chwili dodajemy do nich ziemniaki. 
Mieszamy i przesmażamy razem około 5 minut.
Dolewamy bulion i gotujemy 20 - 25 minut na małym ogniu do miękkości ziemniaków.

Zdejmujemy z ognia miksujemy blenderem.
 Stawiamy z powrotem na ogień .
Wrzucamy do niej drobno posiekany koperek.
Gotujemy chwilę  razem. 
Wyłączamy palnik pod garnkiem.
Zupę nalewamy do talerzy. 
Nakładamy po łyżeczce śmietany.
Dekorujemy gałązka koperku.





4 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie, nie jadłam jeszcze kremu z ziemniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zupa,ładnie podana, zresztą jak wszystko u Ciebie. A tym sernikiem z kaszą gryczaną, to mnie zaskoczyłaś,oczywiście bardzo pozytywnie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. Kartoflankę gotuję od dawna, ale krem zaczęłam robić dopiero od jakiegoś czasu. Muszę powiedzieć, że bardzo przypadł nam do smaku. U Ciebie jak zwykle pieknie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń