wtorek, 5 listopada 2013

Sezon jabłkowy pora zacząć ...

                                Strudel jabłkowy z migdałami


  

Składniki;

ciasto ;

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko kurze
4 łyżki oleju uniwersalnego
12 łyżek przegotowanej wody
1 łyżka octu 10 %


Składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy kule . 
Zawijamy ją w folie aluminiową i chowamy do lodówki. 
Schładzamy 30 minut ,a następnie wałkujemy na prostokątny cienki placek .
Przekładamy na bawełnianą ściereczkę .




 Nadzienie:


600 g jabłek
100 g tartych migdałów
100 g cukru kryształ
50 g płatków owsianych
8 łyżek śmietany 12 %
4 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
80 g roztopionej margaryny








Przygotowanie:

Jabłka obieramy i drobno kroimy.
 Łączymy z resztą składników przeznaczonych na nadzienie.

Roztopioną margaryna smarujemy placek ciasta. 
Nakładamy nadzienie i pomagając sobie ściereczka zwijamy w rulon.
Przekładamy na dużą blachę wyłożoną folią . 
Smarujemy wierzch strudla resztą margaryny .
Pieczemy 50 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Studzimy i dopiero kroimy nożem z ząbkami.





SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Strudel chodził mi po głowie, żeby go zrobić. Ale teraz mając taki świetny przepis od Ciebie na pewno go zrobię. Uwielbiam jabłka, więc... tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię strudel, ale sama jeszcze go nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń