Składniki;
ciasto ;
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko kurze
4 łyżki oleju uniwersalnego
12 łyżek przegotowanej wody
1 łyżka octu 10 %
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy kule .
Zawijamy ją w folie aluminiową i chowamy do lodówki.
Schładzamy 30 minut ,a następnie wałkujemy na prostokątny cienki placek .
Przekładamy na bawełnianą ściereczkę .
Nadzienie:
600 g jabłek
100 g tartych migdałów
100 g cukru kryształ
50 g płatków owsianych
8 łyżek śmietany 12 %
4 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
80 g roztopionej margaryny
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i drobno kroimy.
Łączymy z resztą składników przeznaczonych na nadzienie.
Roztopioną margaryna smarujemy placek ciasta.
Nakładamy nadzienie i pomagając sobie ściereczka zwijamy w rulon.
Przekładamy na dużą blachę wyłożoną folią .
Smarujemy wierzch strudla resztą margaryny .
Pieczemy 50 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Studzimy i dopiero kroimy nożem z ząbkami.
SMACZNEGO
Strudel chodził mi po głowie, żeby go zrobić. Ale teraz mając taki świetny przepis od Ciebie na pewno go zrobię. Uwielbiam jabłka, więc... tym bardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię strudel, ale sama jeszcze go nie robiłam.
OdpowiedzUsuń