Gwiazda Betlejemska
Ciasto:
2 jajka
60 g cukru kryształ
1/2 szklanki ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
30 g roztopionej margaryny
Dodatkowo:
4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto wkładamy do miski.Wyrabiamy, a pod koniec wlewamy roztopioną margarynę .
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
- Po tym czasie kroimy ciasto na 4 równe kawałki. Wałkujemy na okrągłe placki tak by średnice miały taką sama jak tortownica czyli 26 cm.
- Krem czekoladowy mieszamy energicznie z mlekiem.
Smarujemy trzy placki kremem czekoladowym,nakładamy je na siebie.
Czwartą częścią przykrywamy je lekko dociskając.
- Nacinamy placki na 16 części.
Wywijamy po 2 kawałki od wewnątrz do zewnątrz.
Robimy tak by powstała cała gwiazda .
Odstawiamy ja na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wkładamy do piekarnika.
.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 minut.
Odstawiamy ja na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wkładamy do piekarnika.
.Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 minut.
Pięknie wygląda !
OdpowiedzUsuńwyszła super, ja już od dawna wiem że do drożdżowych wypieków kto jak kto ale Ty masz rękę :)
OdpowiedzUsuńno tak jakoś samo wychodzi :)
UsuńBardzo ładny i smakowity wypiek :) . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna ta Twoja gwiazda.
OdpowiedzUsuńA jak z trudnoscia wykonania? Bo ja jesli chodzi o wypieki to poczatkujaca jestem :)
OdpowiedzUsuń