piątek, 10 maja 2013

Sernik pod cytrynową bezą

                             Sernik pod cytrynową bezą 



     Delikatny w smaku z wyczuwalna nutą pomarańczy kończący smak na lekkim cytrynowym posmaku soku z cytryny dodanego do piany z białek.




                                                                   SKŁADNIKI:

                                                                      CIASTO:


2 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiej margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru


Składniki razem siekamy na jednolite ciasto.Zawijamy w folie aluminiowa i chłodzimy w lodówce 30 minut. Następnie wyciągamy wałkujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 26 x 32 cm.



MASA SEROWA 

1 kg sera trzykrotnie mielonego Vitello 
1/2 buteleczki zapachu pomarańczowego
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka 2%
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru



Miksujemy jajka i żółtka z cukrem , następnie dodajemy o lej, mleko, zapach pomarańczowy i proszek budyniowy.
Na koniec dodajemy po łyżce sera i dokładnie miksujemy.
Przelewamy masę serową na wyłożone w blaszce ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.





                                                                BEZA CYTRYNOWA:



6 białek jaj
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny około 3 łyżki


Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny.


Sernik wyciągamy po czasie pieczenia. Wykładamy delikatnie piane z białek i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.




5 komentarzy: