niedziela, 12 maja 2013

Pianka jogurtowa

                 Pianka jogurtowa z galaretką 





Składniki:
500 ml jogurtu truskawkowego
1 opakowanie żelatyny fix  do deserów lub 3,5 łyżeczki zwykłej
1 galaretka  truskawkowa
1 galaretka Mojito
1 galaretka o smaku Blue Curacao 
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki startej czekolady


Galaretki  Mojito i Blue Curacao rozpuszczamy w 1 szklance wody, a truskawkową w 400 ml. Przelewamy do głębokich talerzy  i  nich odstawiamy  do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody i lekko studzimy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, a po chwili dolewamy do niego żelatynę .
Kawałki galaretek rozkładamy do 5 salaterek. Zalewamy pianką jogurtową i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wykładamy na talerzyki lub jemy z salaterek .Posypujemy starta czekoladą .




2 komentarze: