piątek, 17 maja 2013

Moje testowanie produktów KRESTO ,BackMit i oleju Rapso

Dziś przyszła pora na testowanie bakalii  Kresto i BackMit.



    Wykorzystałam je  do zrobienia mimo wszystko prostego torcika, w którym do ciasta wykorzystałam mak mielony BackMit ,do masy rodzynki Kresto, do obsypania całego toru i ozdoby tarte orzechy laskowe  oraz płatki migdałowe.


                                       



                              Torcik makowo kawowy obsypany  migdałami





Ciasto:

5 jajek
5 łyżek cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1 szklanka maku mielonego BackMit
1 łyżeczka proszku do pieczenia


KREM;


2 budynie śmietankowe
500 ml mleka 2%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
250 g margaryny dobrej jakości
50 g rodzynek Kresto


PONCZ:


1 kieliszek spirytusu
125 ml wody przegotowanej i ostudzonej
1 łyżeczka cukru
dodatkowo;
płatki migdałowe Kresto
orzechy laskowe tarte BackMit
wiśnie kandyzowane 






PRZYGOTOWANIE:


CIASTO; Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę dodajemy pod koniec cukier. Łączymy z żółtkami. Pod koniec ubijania dosypujemy po łyżce mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy 26 cm i pieczemy 35 - 40 minut w temp 175 stopni C. KREM; Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy. Margarynę ucieramy na puch, a następnie do niej dokładamy po łyżce budyniu. Rodzynki zaparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem spirytusu,odsączamy na sitku. Dodajemy do kremu. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej (ok.50 ml.) ilości wody . PONCZ; Gorącą wodę łączymy z spirytusem i cukrem, studzimy. Ciasto po upieczeniu kroimy na dwa blaty. Skrapiamy ponczem i przekładamy kremem, Zostawiamy trochę kremu do ozdoby. Smarujemy cały torcik kremem, obsypujemy tartymi orzechami laskowymi, ozdabiamy płatkami migdałowymi i wiśniami. Chłodzimy około 4 godzin w lodówce ale i tak najlepszy jest na drugi dzień . 




3 komentarze: