środa, 8 maja 2013

Kruche z rabarbarem i bezą


           Kruche z rabarbarem i bezą






Ciasto:
1 i  3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki margaryny lub masła


Nadzienie:
3 małe jabłka pokrojone w plastry
500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
szczypta soli
6 żółtek jaj
1 szklanka słodkiej śmietany np 12 %
1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru

beza:
6 białek
1/2 szklanki cukru pudru






                                                              PRZYGOTOWANIE:



Ze składników na ciasto robimy kruszonkę Wysypujemy ja do blaszki 26 x32 cm lekko dociskamy do jej dna i podpiekamy 15 minut w temp 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną .Mąkę mieszamy z solą. Masę żółtkową mieszamy z mąką i sola .Dodajemy pokrojony rabarbar i jabłka. Wylewamy na podpieczony spód z kruszonki i wstawiamy do piekarnika na 60 minut. Miedzy czasie ubijamy pianę z białek dodajemy cukier. Gdy minie 60 minut wyciągamy ciasto,wylewamy piane i pieczemy jeszcze 15 minut by beza nabrała złotawego koloru.





4 komentarze:

  1. rabarbar już się pokazał w sprzedaży,muszę upiec taki smakołyk

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w ogródku też rabarbar już spory, więc nie mam wyjścia, trzeba zabrać się za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniaste :-) dziękuję za udział w akcji rabarbar:-)

    OdpowiedzUsuń