niedziela, 26 maja 2013

Kakaowy keks

Ciasto często robione na Boże Narodzenia. .Ja jak zwykle odchodzę od stereotypów i zrobiłam go ot tak bo miałam chęć .


                                         Kakaowy keks



SKŁADNIKI;

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
250 g bakalii np:. rodzynek, suszonej moreli i kandyzowanych skórek.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
3 łyżki kakao do ciast

LUKIER:

1 łyżka koncentratu barsczu czerwonego
1 szklanka cukru pudru 
1 łyżka soku z cytryny.

Dodatkowo :


pisaki cukrowe



       




SPOSÓB WYKONANIA:


 Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru do białości.
Białka ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy resztę cukru.
Do masy białkowej dodajemy masę żółtkowa wlewając ją strumieniem ciągle miksując .
Make mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wsypujemy po jednej łyżce do masy jajecznej miksując na najniższych obrotach miksera.
Bakalie min.morele kroimy w kosteczkę ,rodzynki i skórki obsypujemy delikatnie mąką .
Wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy już łyżką .
Gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy 65 minut w temp 170 stopni C.

Z cukru pudru , soku z cytryny i koncentratu barszczu robimy lukier.
Według potrzeb możemy dolać ciut przegotowanej wody gdyby lukier był za gęsty  lub dosypać cukru pudru gdyby był za rzadki..
Smarujemy ciasto lukrem ,pisakami robimy paski wzdłuż dłuższego boku, następnie wykałaczką robimy wzorek przeciągając po lukrze wzdłuż krótszego boku.









4 komentarze:

  1. Keks z dodatkiem bakali,pyszności,ładnie udekorowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! Śmieszne, bo u mnie teraz też w piekarniku siedzi keks :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na keksa w nowych barwach.

    OdpowiedzUsuń