poniedziałek, 4 listopada 2013

Rolada słodyczą płynąca...

                             Rolada bezowa z czekoladą .






 Składniki;


 6 białek jaj kurzych
1 szklanka cukru kryształ
3 łyżki nutelli
1 serek homogenizowany - 150 ml








Sposób przygotowania;



Białka ubijamy na sztywną pianę . 
Stopniowo dosypujemy cukier.
 Szykujemy blaszkę o wymiarach 25cm x 32 cm.
Wykładamy folią aluminiową ,smarujemy ja delikatnie olejem i posypujemy mąką .
Przekładamy ubite białka do formy wyrównujemy delikatnie ich powierzchnie .
Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i suszymy przez 30 minut.

Wyjmujemy z piekarnika  lekko studzimy. 
Wyjmujemy razem z folią na blat i ją zdejmujemy delikatnie by beza się nie połamała.
 Nakładamy delikatnie porcje nutelli, a na nią serek, ja użyłam o smaku waniliowym.

Zwijamy blat bezowy w rulon. 
Kroimy ostrym nożem i od razu podajemy.


Smacznego...

3 komentarze:

  1. Bardzo smakowita ta rolada bezowa.Nie robiłem jeszcze rolad z bezy,wypróbuję. Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję to też był mój pierwszy raz i przyznam,że miałam obawy co do niej ..

      Usuń