czwartek, 7 listopada 2013

Pora na babke toffi

                                       Babka toffi z kakao

  


SKŁADNIKI;
 1 budyń o smaku toffi
4 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru kryształ
150 ml oleju rzepakowego
150 g śmietany 12 %
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz  i bułka tarta do formy





  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;

Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą .
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę . Dolewamy po trochu olej.Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy śmietanę .
Następnie masę łączymy z białkami i delikatnie miksujemy.
Gotową dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy proszek budyniowy toffi a do drugiej kakao. Miksujemy. 
Przelewamy naprzemiennie ciasto do formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 45 minut.

Ozdabiamy wg własnego uznania .Możemy posypać cukrem pudrem lub jak u mnie polać lukrem i ozdobić lukrem z pisaków.





Smacznego !!!

3 komentarze: