SKŁADNIKI;
1 budyń o smaku toffi
4 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru kryształ
150 ml oleju rzepakowego
150 g śmietany 12 %
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą .
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę . Dolewamy po trochu olej.Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy śmietanę .
Następnie masę łączymy z białkami i delikatnie miksujemy.
Gotową dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy proszek budyniowy toffi a do drugiej kakao. Miksujemy.
Przelewamy naprzemiennie ciasto do formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 45 minut.
Ozdabiamy wg własnego uznania .Możemy posypać cukrem pudrem lub jak u mnie polać lukrem i ozdobić lukrem z pisaków.
Smacznego !!!
Bardzo lubię babeczki ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńłał ale fajna ta baba, taka wysoka
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się udała ta babeczka.
OdpowiedzUsuń