środa, 6 listopada 2013

Dary ziemi...

              Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami.




Składniki;

50 g suszonych podgrzybków
1,5 kg ziemniaków
250 ml śmietany 12 %
czarny pieprz do smaku
2 łyżeczki rozmarynu
5 łyżek posiekanego koperku
masło i bułka tarta do formy







Sposób przygotowania:




Ziemniaki obieramy i kroimy na pół centymetrowe plastry.
Podgrzybki gotujemy w wodzie około 15 minut.
Odcedzamy na durszlaku. Kroimy ostrym nożem na małe kawałki.
Śmietanę przekładamy do garnuszka,wsypujemy grzyby. 
Doprawiamy pieprzem. 
Gotujemy razem około 5 minut.
Zdejmujemy z ognia. 
Zawartość garnuszka przelewamy do surowych ziemniaków. 
Mieszamy,dosypujemy posiekany koperek i lekko znów mieszamy.
Do formy do zapiekania przekładamy ziemniaki z dodatkami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i zapiekamy 70 minut.
Podajemy od razu po przygotowaniu.





Smacznego!!!



2 komentarze: