sobota, 25 lipca 2015

Truskawkowy sernik z galaretką

            Truskawkowy sernik z galaretką 




 Składniki:

1 kg sera białego Vitello truskawkowego
2 łyżki żelatyny spożywczej
3 żółtka
0,5 szklanki cukry pudru
0,5 kg truskawek

1 op.galaretki rubinowej
1 op. galaretki truskawkowej
900 ml wody 
1 op. biszkoptów okrągłych
1 op. bitej śmietany instant
200 ml mleka
1 łyżka żelatyny 
barwnik niebieski ( niekoniecznie)






Sposób przygotowania;

Blaszkę 25 x 25 cm wykładamy biszkoptami.
Żelatynę zalewamy niewielka ilością ciepłej wody.
Żółtka miksujemy z cukrem.
 Dodajemy ser. Żelatynę łączymy z łyżką masy serowej i wlewamy  do reszty masy.
Przelewamy do blaszki.
Na wierzch układamy truskawki. 
Zalewamy galaretką rubinową rozpuszczoną w 450 ml gorącej wody.
Następnie wylewamy galaretkę truskawkową .
Bitą śmietanę miksujemy z mlekiem.
 Żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie wlewamy cienkim strumieniem do śmietany i chwile miksujemy. 
Przelewamy na zastygnięte galaretki.
Chłodzimy 3 godziny w lodówce.
Barwnikiem zrobiłam esy floresy rozprowadzając kropki barwnika widelcem.






1 komentarz: