czwartek, 16 lipca 2015

. Sernik z czarną porzeczką na biszkopcie.

       Sernik z czarną porzeczką na biszkopcie.



 Składniki:

biszkopt :

3 jajka
5 łyżek cukru kryształ
6 łyżek mąki pszennej
 1 łyżka kakao




Masa serowa:

1 kg twarogu mielonego
350 g jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
350 g cukru kryształ
0,5 kg czarnej porzeczki 
50 g żelatyny spożywczej
125 ml gorącej wody

Pianka :
1 op. śnieżki instant
200 ml zimnego mleka 
1 galaretka ametystowa
120 ml gorącej wody

Dodatkowo:
 herbatniki
owoce porzeczki do ozdoby




 Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka rozbijamy. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka, a na końcu mąkę z kakao. Przelewamy do blaszki 20 x 20 cm i pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.
Studzimy po upieczeniu.
Wyjmujemy ciasto z blaszki, wyścielamy ją powtórnie czystą folią aluminiową tak by jej boki wystawały sporo ponad jej rant.

Masa serowa :
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Oczyszczone porzeczki rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do nich 150 g cukru.
 Ser ucieramy z resztą cukru, a następnie  dodajemy jogurt i nadal miksujemy.
 Rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do masy serowej ciągle miksując.
Masę dzielimy na dwie części. 
Jasną przelewamy na biszkopt ,do drugiej dodajemy zmiksowane porzeczki.
Na jasnej warstwie układamy po bokach oczyszczone owoce porzeczki a jednocześnie przykrywamy ją biszkoptami lekko je dociskając.
Przelewamy masę porzeczkową .
Wstawiamy do lodówki by masa zastygła.

Przygotowujemy piankę :

 Śnieżkę ubijamy na mleku.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku,studzimy.
Łączymy miksując. Gdy lekko zacznie tężeć przelewamy na masę porzeczkową.
Wstawiamy na 2 godziny do schłodzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz