niedziela, 19 lipca 2015

Sernik z nutą truskawki

                        Sernik z nutą truskawki





Składniki:

ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
150 g margaryny
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia.



Wszystkie składniki ucieramy ze sobą . Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Wykładamy do blaszki 25 x 32 cm .
Nakłuwamy widelcem.



Masa serowa: 

1 kg sera twarogowego
250 ml mleka
500 ml jogurtu pitnego o smaku truskawkowym
2 budynie  waniliowe
8 żółtek
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju



Żółtka ucieramy z cukrem. 
Dodajemy ser. Miksujemy. 
Wlewamy płynne składniki, a pod koniec miksowania wsypujemy proszek budyniowy.
Masę przelewamy na ciasto.

Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni C.




Po upieczeniu ciasto  polewamy masą z białek:


10 białek
0,5 szklanki cukru
barwnik czerwony.



Białka ubijamy na sztywno. 
Wsypujemy cukier a pod koniec wlewamy czerwony barwnik.
Masę przelewamy na ciasto i znów pieczemy około 15 minut .
Studzimy 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.




3 komentarze:

  1. Nigdy nie dodawałam aż tyle budyniu - ciekawa jestem konsystencji Twojego sernika:)

    OdpowiedzUsuń