Składniki:
ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
150 g margaryny
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki ucieramy ze sobą . Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Wykładamy do blaszki 25 x 32 cm .
Nakłuwamy widelcem.
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego
250 ml mleka
500 ml jogurtu pitnego o smaku truskawkowym
2 budynie waniliowe
8 żółtek
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
Żółtka ucieramy z cukrem.
Dodajemy ser. Miksujemy.
Wlewamy płynne składniki, a pod koniec miksowania wsypujemy proszek budyniowy.
Masę przelewamy na ciasto.
Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto polewamy masą z białek:
10 białek
0,5 szklanki cukru
barwnik czerwony.
Białka ubijamy na sztywno.
Wsypujemy cukier a pod koniec wlewamy czerwony barwnik.
Masę przelewamy na ciasto i znów pieczemy około 15 minut .
Studzimy 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Nigdy nie dodawałam aż tyle budyniu - ciekawa jestem konsystencji Twojego sernika:)
OdpowiedzUsuńjest ok nie za luźny ani za twardy
UsuńPyszny sernik :)
OdpowiedzUsuń