poniedziałek, 29 czerwca 2015

Jabłecznik z masą budyniową

         Jabłecznik z masą budyniową 




Składniki ;


Biszkopt jasny

4 jajka
7 łyżek cukru kryształ
7 łyżek mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

biszkopt ciemny:

6 jajek
0,75 szklanki cukru
0,75 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao


Warstwa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
0,5 szklanki cukru
2 galaretki truskawkowe

Krem:

o,75 l mleka
0,5 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
250 g margaryny.










Sposób przygotowania:

Biszkopt jasny : 

Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. 
Ubijamy białka dodajemy cukier .
Pomału wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
Przelewamy do blaszki 23 x 32 cm . 
Pieczemy w temp 180 stopni przez 25 minut.

Biszkopt ciemny robimy tj jasny tylko dodajemy na koniec kakao.
Oba biszkopty dzielimy na dwa blaty.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce jarzynowej.
W garnku o grubym dnie smażymy jabłka z cukrem. 
Po chwili dodajemy galaretki .
Mieszamy i studzimy.

Masa budyniowa:

W szklance zimnego mleka rozrabiamy obie mąki.
Resztę mleka gotujemy z cukrem.
 Na gotujące mleko wlewamy mieszaninę z mąki i gotujemy gęsty budyń .
Studzimy. Margarynę miksujemy. 
Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. 

-------------------------

Biszkopt ciemny wkładamy do blaszki . 
Wykładamy na niego połowę masy jabłkowej, a następnie przykrywamy biszkoptem jasnym. Lekko dociskamy.
Na niego wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy biszkoptem ciemnym.
Na biszkopt ciemnym wykładamy resztę masy jabłkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem,a na niego resztę masy budyniowej.
Ciasto polewamy polewą czekoladową .
Chłodzimy 2 h w lodówce.



-----------











                               Smacznego

3 komentarze:

  1. Powiem Ci, że się niesamowicie zaskoczyłam. Pierwszy raz widzę jabłecznik w takiej formie, zupełnie odmiennej! I o dziwo podoba mi się to ! :) Naprawdę smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń