Trio owocowe - biszkopt z masą brzoskwiniową z dodatkiem truskawek
Składniki
Biszkopt :
3 małe jajka
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru kryształ.
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń wraz z sokiem
3 galaretki brzoskwiniowe
400 g truskawek podobnej wielkości
Dodatkowo:
1 Bita śmietana instant
1 galaretka cytrynowa
200 ml mleka
Do ozdoby cukrowe pisaki i perełki.
Sposób wykonania;
Ucieramy jajka z cukrem. Wsypujemy pomału obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy aż pojawią się pęcherze powietrza.
Przelewamy do blaszki 23 x 25 cm lub tortownicy 24 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Brzoskwinie z puszki wraz z sokiem rozdrabniamy blenderem. Ustawiamy na
gaz ,podgrzewamy a następnie rozpuszczamy w nich galaretki .
Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Truskawki myjemy z szypułkami ,następnie je osuszamy na durszlaku.
Odrywamy szypułki i kroimy truskawki na pół. Układamy na wzdłuż blaszki.
Przestudzona masę przelewamy na biszkopt.
Resztę truskawek drobno kroimy i układamy na masie brzoskwiniowej.
Bitą śmietanę miksujemy z zimnym mlekiem.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku ,studzimy.
Łączymy galaretkę z bita śmietaną i czekamy aż zacznie lekko tężec . Przelewamy na ciasto.
Chłodzimy w lodówce.
Piękny deser i prezentuje się przepysznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i na pewno tak smakuje
OdpowiedzUsuńciacho wygląda pieknie:)
OdpowiedzUsuńpolecam bo warto zrobić
OdpowiedzUsuńMega owocowe, idealne na lato :)
OdpowiedzUsuń