sobota, 21 czerwca 2014

Śledzie w koperku.

                                Śledzie w koperku.

                                               


                                               Składniki:

1 kg matiasów
1 pęczek koperku świeżego
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
400 ml śmietany
4 ogórki konserwowe
sól
cukier
pieprz
 ocet winny

 




                           
                         Sposób przygotowania;


Śledzie moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli.
 Cebule kroimy w pióra i sparzamy wrzątkiem około 3 minuty.
Ogórka kroimy w plastry, koper  i szczypior drobno siekamy.

Śmietanę łączymy z cukrem, solą, octem i pieprzem.
Doprawiamy tak by powstał nam smak słodko -kwaśny.
Dodajemy do śmietany  ogórki,  koper i szczypiorek. 
Mieszamy całość  ze śledziami pokrojonymi w romby i cebulą .
Chłodzimy całą noc w lodówce.




1 komentarz:

  1. Jak ja dawno nie jadłem śledzi.Smakowite z ogórkiem i koperkiem.

    OdpowiedzUsuń