czwartek, 5 czerwca 2014

Trio owocowe

 

Trio owocowe - biszkopt z masą brzoskwiniową z dodatkiem truskawek

 

 



 

Składniki

Biszkopt :

3 małe jajka
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
4 łyżki cukru kryształ.

Masa brzoskwiniowa:

1 puszka brzoskwiń wraz z sokiem
3 galaretki brzoskwiniowe
400 g truskawek podobnej wielkości

Dodatkowo:

1 Bita śmietana instant
1 galaretka cytrynowa
200 ml mleka

Do ozdoby cukrowe pisaki i perełki.






Sposób wykonania;


 Ucieramy jajka z cukrem. Wsypujemy pomału obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy aż pojawią się pęcherze powietrza. Przelewamy do blaszki 23 x 25 cm lub tortownicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

 Brzoskwinie z puszki wraz z sokiem rozdrabniamy blenderem. Ustawiamy na gaz ,podgrzewamy a następnie rozpuszczamy w nich galaretki . Odstawiamy do lekkiego stężenia.

 Truskawki myjemy z szypułkami ,następnie je osuszamy na durszlaku. Odrywamy szypułki i kroimy truskawki na pół. Układamy na wzdłuż blaszki.

 Przestudzona masę przelewamy na biszkopt.
 Resztę truskawek drobno kroimy i układamy na masie brzoskwiniowej.

 Bitą śmietanę miksujemy z zimnym mlekiem. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku ,studzimy. Łączymy galaretkę z bita śmietaną i czekamy aż zacznie lekko tężec . Przelewamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce.





5 komentarzy: