niedziela, 8 czerwca 2014

Delicja truskawkowa.

                 Delicja truskawkowa.




 Składniki:

Biszkopt;
3 jajka
1/2 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto parzone

180 g margaryny
1,5 szklanki wody
12 łyżek mąki 
15 g proszku do pieczenia
6 jajek

Masa karpatkowa; 

1 krem karpatka gotowy
500 ml mleka
250 miękkiej margaryny 


Masa truskawkowa:

 1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki cukru kryształ. 

Dodatkowo:

10 truskawek 
1 galaretka truskawkowa
300 ml wody.




Sposób wykonania:

                          Biszkopt :

Żółtka miksujemy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Do masy żółtkowej delikatnie wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy ,a pod koniec wlewamy olej.
Gotowe ciasto przelewamy do formy 23 x 32 cm.
Pieczemy 15  minut w temp 175 stopni C.

Wykonujemy ciasto parzone.:

Wodę gotujemy z margarynę do momentu jej rozpuszczenia.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i chwile jeszcze mieszamy. Studzimy. 
Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i już mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Rozkładamy na 2 równej wielkości blaszki i pieczemy 30 minut w temp 200 stopni.
Studzimy. 

Wykonujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.

Masa truskawkowa:
Rozdrobnione blenderem truskawki wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem i gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki
Studzimy i czekamy aż masa zacznie tężeć.

Składamy ciasto:

Biszkopt wkładamy do blaszki ,w której go piekliśmy.
Smarujemy delikatnie kremem karpatkowym .
Przykrywamy 1 blatem ciasta parzonego.
Smarujemy je kremem.
Następnie przelewamy tężejącą masą truskawkową .
Przykrywamy 2 blatem ciasta parzonego.
 Smarujemy je kremem. 
Truskawki kroimy w plastry układamy wzdłuż boków formy.
Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową . 
Chłodzimy około 2 godzin w lodówce.
  





 SMACZNEGO!!!

4 komentarze: