Składniki:
Biszkopt;
3 jajka
1/2 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto parzone
180 g margaryny
1,5 szklanki wody
12 łyżek mąki
15 g proszku do pieczenia
6 jajek
Masa karpatkowa;
1 krem karpatka gotowy
500 ml mleka
250 miękkiej margaryny
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 szklanki cukru kryształ.
Dodatkowo:
10 truskawek
1 galaretka truskawkowa
300 ml wody.
Sposób wykonania:
Biszkopt :
Żółtka miksujemy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Do masy żółtkowej delikatnie wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy ,a pod koniec wlewamy olej.
Gotowe ciasto przelewamy do formy 23 x 32 cm.
Pieczemy 15 minut w temp 175 stopni C.
Wykonujemy ciasto parzone.:
Wodę gotujemy z margarynę do momentu jej rozpuszczenia.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i chwile jeszcze mieszamy. Studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i już mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Rozkładamy na 2 równej wielkości blaszki i pieczemy 30 minut w temp 200 stopni.
Studzimy.
Wykonujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.
Masa truskawkowa:
Rozdrobnione blenderem truskawki wkładamy do rondelka i zasypujemy cukrem i gotujemy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki
Studzimy i czekamy aż masa zacznie tężeć.
Składamy ciasto:
Biszkopt wkładamy do blaszki ,w której go piekliśmy.
Smarujemy delikatnie kremem karpatkowym .
Przykrywamy 1 blatem ciasta parzonego.
Smarujemy je kremem.
Następnie przelewamy tężejącą masą truskawkową .
Przykrywamy 2 blatem ciasta parzonego.
Smarujemy je kremem.
Truskawki kroimy w plastry układamy wzdłuż boków formy.
Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową .
Chłodzimy około 2 godzin w lodówce.
SMACZNEGO!!!
wspaniałe ciacho :) uwielbiam truskawki :)
OdpowiedzUsuńO rety, ależ musi być pyszne!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNiby się już przejadłam truskawek, ale nie mogłabym się oprzeć takiej delicji :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa delicja!
OdpowiedzUsuń