niedziela, 29 grudnia 2013

Szarlotka z budyniem

                       Szarlotka z budyniem 

 

 Ciasto kruche
    250 g margaryny
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki bułki tartej
    3   jajka


    Masa jabłkowa
    2 kg jabłek
    0,5 szklanki cukru  i wody
    3   galaretki  cytrynowe


    MASA BUDYNIOWA
    2  budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru

 

 

Sposób wykonania:

Składniki na ciasto oprócz bułki tartej wyrabiamy na jednolite ciasto.

Dzielimy w proporcjach 1/3 do 2/3 . Większą część ciasta wykładamy do dużej blaszki. 

Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Ciasto na blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy 20 minut w temp 180 stopni C. Posypujemy je bułką tartą gdy przestygnie. 

 Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki.
Wkładamy do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę .

Gotujemy aż jabłka się zaczną rozpadać .Wsypujemy galaretki,mieszamy i wykładamy lekko przestudzona masę na podpieczone ciasto. Gotujemy budyń z dodatkiem cukru. 

Masę jabłkową delikatnie wyrównujemy i wykładamy na nią ciepły budyń . 

 Ciastem wyjętym z zamrażalnika posypujemy wierzch budyniu,możemy zetrzeć ciasto na tarce jarzynowej. 

 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30- 35 minut. Studzimy i kroimy ,gdy jest już zimne.

 

 

 

4 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają,ale przynajmniej tydzień bez ciasta.Chociaż na mały kawałek to bym się skusił,ale mały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Izabelo z okazji Nowego Roku,życzę Tobie i Twojej rodzinie zdrowia i wielu szczęśliwych dni.Tobie szczególnie (jako stały i wierny czytelnik Twojego bardzo ciekawego bloga) wielu nowych pomysłów na ciekawe przepisy.Christopher

    OdpowiedzUsuń