środa, 11 grudnia 2013

Rybka z porzeczkami..

 Nie typowe połączenie smaków śledzia matias i czarnej porzeczki.

                         Śledź w porzeczkach z olejem rzepakowym.





Składniki:

400 g śledzi matias
1 cebula
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
1 cytryna
6 łyżek oleju rzepakowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 szklanki mleka
1/4 czerwonego wina
1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki rodzynek




Sposób przygotowania:


Śledzie moczymy w mleku 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w romby.

W rondelku o grubym dnie łączymy dżem z porzeczki z winem. Gotujemy.
 Dodajemy kolejno  pokrojoną cebulę , skórkę otartą z cytryny lub cienko pokrojoną ,rodzynki  ,liście laurowe .
Wlewamy olej rzepakowy i sok wyciśnięty  z 1 cytryny.
Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
W szklanym naczyniu układamy na przemiennie kawałki śledzia i marynaty.
Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy całą noc w lodówce.





„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często używam go w mojej kuchni i polecam rodzinie i znajomym. Niech oni także poznają się na tym co dla nas najlepsze  i zdrowe."






4 komentarze:

  1. Smakowite te śledziki,może zrobię takie na wigilie.U nas mało osób je śledzie,ale ja przepadam za śledzikiem,a ten przepis jest ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię odwiedzać Twojego bloga.Jest ciekawy i inspirujący.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
    PS.Śledzik ciekawy.

    OdpowiedzUsuń